Begrippen   

aardbeving          breuklijn

aardkorst           tektonische platen

aardmantel          trog

active vulkaan     tsunami

dode vulkaan       vulkaan

 

 

 

Aardmantel


De aarmantel bestaat uit meerdere lagen die lagen vormen dus samen de aardmantel. De aardkorst de bovendste laag, die laag is 0-40 kilometer diep. De buitemantel ,de laag na de aardkorst 40-400 kilometer diep. De overgangs zone ,de laag na de buitemantel 400-900 kilometer diep. Daarna komt de binnemantel  die is 900-2900 kilo meter diep en de buiten kern is 2900-5100  kilometer diep. Tot slot  is de binnen kern  5100-6371 kilometer diep.

 

(niet alle lagen staan op het plaatje!)


 

Aardbeving

Per jaar zijn er wel 3 miljoen aardbevingen.De meeste aardbevingen zijn niet zwaar zoals in Nederland. Sommige zijn wel heftig,dan is er vaak veel schade en soms vallen er dan ook veel slachtoffers. er zijn ook aardbeving onder in de oceaan. Als dat dan een zware beving is dan ontstaat er een grote vloedgolf. Dat noemen ze een tsunami. Die kan wel van 1000 km verderop schade aanrichten. Het aardoppervlak wordt gevormd door aardschollen, de wetenschappelijke naam is plaattektoniek. Deze aardschollen drijven op een laag van gedeeltelijk gesmolten gesteente en bewegen. De aardschollen kunnen wel 75 km dik zijn. De aardschollen verplaatsen zich zeer langzaam, ongeveer 5 cm. per jaar. Maar deze kleine verplaatsingen hebben soms enorme gevolg.

Tektonische platen

Tektonische platen zijn verschillende losse platen( op de aardkorst)die heel langzaam steeds een andere kant op drijven. Per jaar verschuiven die platen een paar cm. En als er een aardbeving plaats vindt is dat meestal op de grens van 2 platen. Zo'n botsing van 2 platen gaat heel erg langzaam. Als de platen tegen elkaar botsen of uit elkaar gan kan er een aardbeving ontstaan.

Breuklijn

Aardbevingen komen bijna alleen maar op breuklijnen. De breuklijnen verdelen zich over een paar stukjes die langzaam bewegen en veranderen. 300.000.000 jaar geleden zaten Zuid-amerika en Afrika aan elkaar vast. nu zit er allenmaal oceaan tussen.

 

Trog

Een trog is een diepe kloof in de zee. Een trog ontstaat doordat een hele zware tektonische plaat onder een lichte plaat terecht komt. Doordat de zware plaat onder een lichte plaat komt,ontstaat er in zee een trog: een diepte in de oceaan.

 

Tsunami

Een tsunami is een vloedgolf uit de zee die het strand onverwachts overspoelt, vooral door een zeebeving. het is een Japanse samevatting van het woord su (haven) en nami (golf).

 

filmpje van tsunami

door spoelen naar 5.50 tot 7.00